Uniformeren volgens Royal IHC

Uniformeren volgens Royal IHC

Meer dan 70 leden van de IFS Usergroup Benelux arriveerden op 12 november 2015 op de werf van Royal IHC achter de molens van Kinderdijk. En daarmee was het een van de drukst bezochte evenementen van onze stichting. De sfeer was goed en de onderwerpen interessant. Het bedrijf nam ons mee in de reis die het aan het maken is, hoe vorm je een bedrijf om van een decentraal gestuurde organisatie naar een centraal gestuurd geoliede machine.

 

Wat Royal IHC doet is eigenlijk niet uniek. Maar de wijze waarop dit het bedrijf het aanpakt wel.
In 2000 zag het in dat de toenmalige  bedrijfsstructuur niet meer voldoende aansloot met de nieuwe opkomende uitdaging. Competitie van de markt, een dalende olieprijs en de veranderde vraag creëerden een nieuwe blik binnen het concern. Het programma One IHC was geboren.

Het doel, werken als een bedrijf. Met een eenduidige manier van interne en externe communicatie. Om dat voor elkaar te krijgen kreeg het One IHC programma 3 opdrachten mee:
1. Creëer een manier van werken voor alle processen binnen het gehele bedrijf.
2. Zorg ervoor dat informatie duidelijk en transparant is door de opzet van een datamodel
3. Creëer daarvoor een IT landschap met een ERP systeem, een PDM systeem, een CRM systeem, een CAD systeem, een Planning systeem, etc.

Marco Meijerink trapte het lezingen programma af. Natuurlijk kregen we een imposante film te zien van het ontstaan van dit aloude bedrijf. Duidelijk werd dat Royal IHC is ontstaan uit veel verschillende bedrijven. Na de film gaf Marco in grote lijnen aan de noodzaak en de opzet van het One IHC programma. Al snel werd de omvang van dit programma duidelijk en de keuzes die IHC daarin heeft gemaakt. Voor de transactionele applicaties werd veelal voor Oracle gekozen, met als ERP systeem IFS. Voor de engineering applicaties wordt vooral gebruik gemaakt van de Siemens producten. De verschillende applicaties worden ontkoppeld door de Oracle Fusion Middleware.

Na de borrel gaf Jeroen Kaarsemaker een imposante uitleg over de veranderingen die IHC de afgelopen periode heeft doorgemaakt en hoe die veranderingen hebben geresulteerd in een ERP systeem met een eenduidige datamodel en natuurlijk een transparant procesmodel. De zaal was muisstil en het verhaal werd als een droge spons opgezogen. Al snel werd duidelijk dat veel van de bedrijven in de zaal in meer of mindere mate met dit probleem worstelen. Jeroen kreeg dan ook veel bijval en goedkeuring gemompel vanuit de zaal. Daarbij werkte zijn aanstekelijke manier van vertellen, en de eerlijkheid van zijn verhaal, zeker bij aan de acceptatie. Na de lezing was er meer dan voldoende ruimte om met de sprekers in gesprek te raken en daar hebben velen dan ook gebruik van gemaakt.

Walter Arts gaf na de borrel ene goede uitleg over IFS Managed Service. Ook IHC moest bij het gebruik van IFS haar ERP beheer opnieuw inrichten en heeft gekozen om het technisch beheer bij IFS Managed Service te beleggen. Ervaringen werden met de zaal gedeeld en hoewel Royal IHC nog maar kort gebruik maakt van de dienst gaat ze daar voorlopig nog mee door.

Na de verschillende partners van IFS gelegenheid gegeven te hebben om te reageren op enkele vragen vanuit de zaal werd er nog lekker nagepraat bij een hapje en een drankje.

Royal IHC, dank voor de gastvrijheid. We willen zeker een keer terugkomen.

20151112 165347 resized

20151112 165414 resized